Zgodovina DocBook

Zgodovina DocBooka se začne leta 1991 kot spremljevalni projekt pri HaL Computer Systems and O’Reilly & Associates, ki se je sčasoma preusmerila v osnovno organizacijo. The Davenport Group se je leta 1998 spremenila oz. spreobrnila v SGML ter posledično postala OASIS. DocBook je pri njih glavna »znamka«.

HaL in O’Reilly čas

DocBook DTD je bil originalno narejen kot dopolnilo Hal Computer Systems in O’Reilly &Associates okrog leta 1991. Primarno se je razvijal za potrebe vsebovanja rezultatov troff prenosov v UNIXovih dokumentacijah. Tako je bilo mogoče izmenjavati datoteke. Zasnovan je bil na SGML-ju.

Ko je bila objavljena verzija 1.1, se je ob pogledu na vzdrževanje začela diskusija v earnest in the Davenport Group, vendar pod pristojnostjo, ki ga je naredil O’Reilly za računalniško dokumentacijo. Verzija 1.2 je bila pod strogim vplivom Novell and Digital.

DocBook DTD je bil originalno narejen kot dopolnilo Hal Computer Systems in O’Reilly &Associates okrog leta 1991. Primarno se je razvijal za potrebe vsebovanja rezultatov troff prenosov v UNIXovih dokumentacijah. Tako je bilo mogoče izmenjavati datoteke. Zasnovan je bil na SGML-ju.

Ko je bila objavljena verzija 1.1, se je ob pogledu na vzdrževanje začela diskusija v earnest in the Davenport Group, vendar pod pristojnostjo, ki ga je naredil o’Reilly za računalniško dokumentacijo. Verzija 1.2 je bila pod strogim vplivom Novell and Digital.

V letu 1994 je The Davenport Group postala uraden strokovni pooblaščenec za DocBook.Verzija 1.2.2 je bila objavljena istočasno. Najdoč sponzorja za to utelešenje so vključili naslednje:

 • Jon Bosak, Novell

 • Dale Dougherty, O’Reilly & Associates

 • Ralph Ferris, Fujitsu OSSI

 • Dave Hollander, Hewlett-Packard

 • Eve Maler, Digital Equipment Corporation

 • Murray Maloney, SCO

 • Conleth O’Connell, HaL Computer Systems

 • Nancy Paisner, Hitachi Computer Products

 • Mike Rogers, SunSoft

 • Jean Tappan, Unisys

Davenportov čas

Napovedi the Davenport Group, se je DocBook DTD začel cilj, da bi ga predstavili čim večji publiki. Kot je večje število uporabnikov za DocBook, Novel in Sun ukreniti nekaj vplivov na obliko.

V naročilo za pomoč uporabnikom so ustanovili naslednja pravila za objavljenj DocBook:

 • Mlajše verzije (npr. 2.2) so lahko kot dodatek označen model, ampak ne bodo dovoljene spremembe v obratni – sprejemljivi obliki. Npr.: nova vrsta lista ne more biti dodana, ampak je lahko samo sprejemljiva za obstoječ seznam.

 • Važnejša verzija (kot je V3.0 ) omogoča oboje. Tako dodajanje označevalnih modelov

 • Glavna verzija mora biti ločena od prejšnje za eno leto.

Oasis čas

Doc Bookov Tehniško združenja, OASIS je prevzel nov razvoj DocBooka, ki je bil objavljen z XML posredništvom za DocBook in načrt za XML shemo.

Advertisements

About miki miska

Sen navihan, razigran deklič. Zanimajo me mediji, digitalna fotografija, kolesarstvo. Smisel življenja najdem v razlišnih stvareh, ki vam jih bom skušala čimbolj zanimivo predstaviti. Oglejte si vse prispevke od miki miska

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: