Avto

Najprej sva razmišljala o menjavi stanovanja. Manjše za večje ob doplačilu. Ampak ker se moj ex sosed še ni pripravljen selit iz 3 sobnega v manjšega, sva si prišla na čisto, da si tega sedaj ne moreva privoščit. Namreč to stanovanje je v bližini mojega bivšega naslova, je staro in neobnovljeno, predvsem smo znanci. In sva upala, da se bo dalo kaj uredit. Namreč gospod, ki trenutno tam živi, je psihično bolan, nezaposlen (nezmožen opravljanja, kateregakoli dela) in stežka plačuje svoje stroške. Zato sva pomislila, da bi zamenjali ob poštenem doplačilu. Razdalja med obema stanovanjema je 30 min hoje ali manj. Odvisno kako hiter si. Lahko pa tudi manj, če te vmes dobi dež in si brez marele 😉 , preverjeno. Trenutno mu pomaga sestra in mu tudi bo dokler lahko, me veseli 🙂 .

In tako sem sama začela razmišljat o svojem avtku. Renault Clio letnik 1999, z prevoženimi manj kot 100.000 km, zelo vredu ohranjen. Nekaj neškodljivih risov, ki so jih pustili prijazni sosedje, drugače pa redno vzdrževan. Lani, ko je bil malce karamboliran, smo ga popravili in mu dali nove dele gor, natančneje blatnik, tako da se niti ne ve, da je bil poškodovan. Motor ni bil niti malo poškodovan, tako da mi ga je prav žal. Žal mi je, da ga na nek način moram prodat.

Že sedaj je bil vožen maksimalno 3,4 krat na teden, na becinski postaji sva stala 1× na mesec (poleti, pozimi še manj) in mi ga je škoda gledat doma, na parkirišču. Ko pa vem, da bo nekomu prišel zelo, zelo prav. Namreč dosedaj sem še občasno kaj slikala izzven Maribora, imela kakšno delo preko študenta…. česar pa sedaj več ne bo. Tako da je avto čisto odvečen strošek.

Potem sem Lumpu omenila, da bi prodala en avto. Namreč on ima Ford Fiesto, mogoče leto ali dve starejšo od Cliota. In sva se začela spraševat kaj bi se bolj splačalo obdržat doma. In prišla do zaključka, prodat oba in vzet nekaj novejšega ali celo novega. Glede na to, da se nama kmalu pridruži še en član, ki bo zahteval tudi svoj prostor sva začela razmišljat, kaj bi imela in ali rabljenega (3 leta) ali novega. Prišla sva do zaključka, da je na “novem” avtu zaželjeno, da ima:

 • klimo
 • velik prtljažni prostor (foto oprema, voziček,….)
 • drsna vrata.

Predvsem je najbolj pomembno, da ima drsna vrata. Namreč doma sva v bloku, prostora med dvema avtoma je ravno toliko, da pride ena oseba mimo (močnjejša težko). Pri prihajajočem družinskem članu pa bo vsaj do 8 meseca ponavljajoča vaja: daj lupinico noter, vzami jo ven. Pri čemer mora biti dovolj prostora, da normalno odpreš vrata in ne da bi se zraven polomil, da vzameš otroka ven. Torej sva pristala na vozilih kot so: Renault Kangoo, Citroen Berlingo, Peugeot Partner, Mazda 5 in VW Caddy. VW in Mazda žal odpadeta takoj, zaradi visoke cene. Tako so “glavni” favoriti ostali Renault, Citroen in Peugeot.

r_kangoo

c_berlingo

p_partnerObiskala sva salona od Renaulta in Citroena. Do Peugeot salona nama pa ne uspe prit. Namreč nama najbližji je v Pesnici in Lump dela do 16.00, domov pride okrog 16.30. V Pesnici pa imajo odprto do 17.00. V petek sva se zapeljala gor, da bi si ga pogledala in se pogovorila o ceni, a sva ostala pred zaprtimi vrati. Morda bova še poskusila priti tja dokler imajo odprto, a dvomim, da nama bo uspelo.

Sedaj pa tuhtava med Renaultjem in Citroenom. Jutri se bom probala dogovorit za testno vožnjo Berlingota, saj sva že skoraj odločena, da ga bova vzela. Tuhtava le med lanskim in letošnjim letnikom ter malenkostmi.

Za nov avto sva se odločila iz čisto preprostega razloga. Vema kdo ga je vozil, kaj se je na njem delalo in kako. Namreč želiva ga imeti naslednjih 10 let.

Advertisements

About miki miska

Sen navihan, razigran deklič. Zanimajo me mediji, digitalna fotografija, kolesarstvo. Smisel življenja najdem v razlišnih stvareh, ki vam jih bom skušala čimbolj zanimivo predstaviti. Oglejte si vse prispevke od miki miska

3 responses to “Avto

 • emetadindon

  Odločitev za nov avto tudi pri nas zmaga. Servise moraš delati na starem ali novem, le da na novem ni popravil (vsaj nekaj let ne). Ti priporočam, da si malo naberata ponudbe različnih prodajalcev iste znamke. Moj je na ta način krepko zbil ceno (Renault). Poročaj o rezultatih.

 • easyriderka

  Ja popolnoma poznam to zgodbo. In zdaj bo že skoraj pol leta odkar uživava v lepem, velikem predvsem pa klimatiziranem avteku 😀 Želim uspešen nakup in da vama bo dobro služil!

 • miki miska

  emetadindon: Sama bi raje vzela rabljen avto od osebe, ki jo poznam in vem, kako je ravnala z njim in tudi dala kak € več zanj, kakor novega. Vendar, ko je Lump bral forume, je naletel na primere kjer so imeli dizla in so vanj tankali kurilno olje, mu zbili kar nekaj km, in ga za lepo ceno prodali… Seveda, tako da niso nič povedali. Ne moti me, če je bil avto karamboliran (in motor ni ničesar dobil) in je bil vredu popravljen, če je več km… Samo resnico mi prosim povej, da vem kaj lahko pričakujem od avta… Stroški, ki me čakajo ipd.
  Vsekakor bova pogledala več poslovalnic, tudi v Celje, Koper,… se nama ni problem zapeljat po avto. Imava namreč nagledano tudi eno testno vozilo, ki je pa do jutri rezervirano… bova videla 😉 .
  easyriderka: ko pridejo otroci pač potrebujejo nekaj prostora, mi pa tudi, tako da … to je potrebno 🙂 in nam tudi ni težko ;).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: